12 december, 2008

Tänd dina VITA ljus...


Ska snart iväg till dagis på årets traditionella Luciafirande. Vi har fått den stora äran att komma med "mormor" som jobbar på dagis och det går ju inte att motstå då barnen här hemma är så pass stora så de har lämnat "dagisåldern".

Det är alltid lika härligt att se alla Lucior med sina vita ljus i håret, (för det brukar ju oftast vara mer än en när man är på dagis..) och hela följet med nissar, stjärgossar och pepparkaksgubbar.

Alla underbara sånger, den ena mer högljudd än den andra, härliga, goa, ursöta knattar!

Hos oss "lussar" man ute på gården i kylan men vad gör det när hela tillställningen gör en varm!


Visste ni förresten att luciadagen är den mörkaste och längsta dagen på året då kommer lucia för att sprida ljus och värme i husen. Lucia bjuder på kaffe och lussekatt även pepparkaka. Lucia kommer av det latinska ordet Lux som betyder ljus. Redan på 1600 talet firades lucia och det var midvinternatten man firade. Det förekom att man trodde att lucia var en motsvarighet till Lucifer och att hon hade demoniska krafter. Man höll barnen hemma den dagen, så att de inte skulle bli utsatta för onda krafter och man fick inte heller arbeta för då kunde man bli straffad. Genom att sjunga Lucia sången hyllar vi den heliga Lucia av Syrakusa som blev martyr på 300-talet. Ljuskronan som lucia bär motsvarar helgonglorian.Varma fredagsluciakramar från ett vitt mellansverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad glad jag blir att du hittat hit och ännu gladare att du skriver några rader. Tack snälla gulliga DU!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails